PC De Gooiers

Over de vereniging

Iedereen, die de petanqueballen ter hand neemt, zal vroeg of laat geconfronteerd worden met een situatie waarbij de tegenstanders of omstanders op z'n m inst breed glimlachend reageren. Hilariteit alom! Iemand verliest met 0-13. "Dat wordt Fanny kussen" wordt er geroepen en ben je pas nieuw in de jeu de boulesport dan vraag je je in alle onschuld af wat dat betekent. Alle pretoogjes om je heen verraden dat de voorzichtigheid, waarmee je de vraag stelt, volkomen op z'n plaats is en je de geinoogjes binnen de vereniging weer eens de mogelijkheid geeft een smeuïg verhaal ter sprake te brengen.

Wie schets je verbazing wanneer één van de spelers naar de plaquette in het clubhuis loopt, waarop een wulpse dame is afgebeeld, die twee gave bolle billen toont. De plaquette wordt de verliezer voorgehouden en deze zal zich dan verplicht zien, omringd door de overwinnaars, een kus te geven op beide fraaie rondingen.

fanny1Meestal wordt daarna inderdaad een glaasje gedronken, omdat de gehele ambiance daar nu eenmaal om vraagt en er wordt heel wat afgelachen. Wanneer het een goede speler betreft, die het ongeluk heeft Fanny tegen te komen, dan halen de wat mindere spelers weer eens opgelucht adem. Hun zelfvertrouwen is weer wat opgekrikt. Al ben je nog zo goed, de bal blijft rond. Een schitterende folkloristische traditie en een wonderlijk verhaal dat nog steeds voortleeft.